Translate

niedziela, 2 czerwca 2013

Polędwiczka wieprzowa w chrupiącej skórce

W czerwcowym numerze Poradnika domowego były przepisy na polędwiczki, najbardziej zainteresowała mnie polędwiczka wieprzowa, trochę zmodyfikowałam i wypróbowałam. Po upieczeniu mięso jest delikatne i soczyste, rozpływa się w ustach.


Polędwiczka wieprzowa w chrupiącej skórce





Składniki:

- 2 polędwiczki wieprzowe
- olej
- 3 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 podsuszone kajzerki
- 2 łyżki parmezanu
- 3-4 łyżki musztardy
- sól morska
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- oliwa


Przygotowanie:




Polędwiczki myjemy, osuszamy nacieramy oliwą, grubo mielonym pieprzem, solą morską i drobno pokrojonym czosnkiem. Odstawiamy na ok. 3 godziny do lodówki. Na rozgrzaną patelnie kładziemy polędwiczki, obsmażamy i zdejmujemy z patelni na papierowy ręcznik. 





Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na maśle i łyżce oleju. Bułki kroimy w bardzo drobną kostkę albo mocno kruszymy. Mieszamy z parmezanem i cebulką.





Polędwiczki smarujemy grubo musztardą. 





Obtaczamy w bułce z parmezanem i układamy w brytfannie. Pieczemy 25 min w 190 stopniach. 
Podajemy np. z risotto i grillowaną cukinią.








Życzę smacznego.