Translate

niedziela, 23 czerwca 2013

Ciasto francuskie z kremem

Dziś ciasto dla miłośników ciasta francuskiego i lubiących naprawdę słodkie rzeczy. Wystarczy tylko przygotować trzy składniki i mamy pyszne ciasto.


Ciasto francuskie z kremem




Składniki:

- 3 opakowania ciasta francuskiego
- 1 kostka masła
- 1 puszka mleka skondensowanego zagęszczonego słodzonego Gostyń 




Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozwijamy, obcinamy z każdej strony po 1,5 cm i pieczemy pozostawiony płat w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez ok. 10 minut. Tak samo postępujemy z pozostałymi opakowaniami ciasta a na koniec pieczemy odkrojone paski. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło miksujemy i bardzo wolno, po jednej łyżce dodajemy mleko skondensowane, całość jeszcze miksujemy ok. 10 minut do uzyskania jednolitej, gładkiej i gęstej konsystencji. Upieczony płat ciasta wkładamy do brytfanny i dociskamy dłońmi, na wierzch smarujemy 1/3 kremu. Na górę kładziemy drugie ciasto i postępujemy tak samo jak z pierwszym, tak samo postępujemy z trzecim. Na posmarowane kremem ostatnie ciasto kruszymy upieczone paski ciasta francuskiego. Całość wsadzamy do lodówki na ok. 4 godziny do stężenia masy.




Życzę smacznego.