Buraczki zasmażane
Składniki:
- 500 g buraków
- 200 ml śmietany 18%
- koncentrat buraczany
- sól
- pieprz
- kwasek cytrynowy
- mąka
- 1 łyżka masła
- cukier
Przygotowanie:
Buraki myjemy, gotujemy do miękkości. Po wystygnięciu obieramy ze skóry i trzemy na tarce jarzynowej (ja trę na drobnych oczkach a potem rozdrabniam blenderem). Dusimy, dodajemy koncentrat ok. 50-100 ml, robimy zasmażkę i łączymy z burakami, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solę, pieprzem, kwaskiem cytrynowym i odrobiną cukru. Pamiętajmy o ciągłym mieszaniu bo lubią się przypalać.
Podajemy z mięsem i ziemniakami.
Zasmażka:
- 1 łyżka masła
- łyżka mąki
Masło roztapiamy na patelni, dodajemy mąkę, wszystko razem smażymy cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej masy i lekkiego przyrumienienia.
Życzę smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz