Translate

wtorek, 4 czerwca 2013

Buraczki zasmażane

Buraczki to wspaniały dodatek do mięs, lubię je w każdej postaci np. marynowane, w postaci surówek na zimno ale najbardziej na ciepło zasmażane.


Buraczki zasmażane




Składniki:

- 500 g buraków
- 200 ml śmietany 18%
- koncentrat buraczany
- sól
- pieprz
- kwasek cytrynowy
- mąka
- 1 łyżka masła
- cukier


Przygotowanie:

Buraki myjemy, gotujemy do miękkości. Po wystygnięciu obieramy ze skóry i trzemy na tarce jarzynowej (ja trę na drobnych oczkach a potem rozdrabniam blenderem). Dusimy, dodajemy koncentrat ok. 50-100 ml, robimy zasmażkę i łączymy z burakami, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solę, pieprzem, kwaskiem cytrynowym i odrobiną cukru. Pamiętajmy o ciągłym mieszaniu bo lubią się przypalać.
Podajemy z mięsem i ziemniakami.




Zasmażka:

- 1 łyżka masła
- łyżka mąki

Masło roztapiamy na patelni, dodajemy mąkę, wszystko razem smażymy cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej masy i lekkiego przyrumienienia.


Życzę smacznego