Translate

piątek, 7 czerwca 2013

Szparagi w sosie serowym

Dziś będą szparagi, ja osobiście lubię zielone i to nie tylko ze względu na to ze nie trzeba ich obierać ale są bardziej bogate w smaku niż białe.


Szparagi w sosie serowym




Składniki:

- 500 g szparagów zielonych
- 1 op. sera mozzarella żółtego tartego
- 100 ml śmietanka 30 %
- 100 ml woda 
- łyżka mąki do zasmażki
- łyżka masła do zasmażki
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa


Przygotowanie:

Szparagi myjemy, odcinamy lub odłamujemy twarde końce i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Robimy zasmażkę, dodajemy śmietankę i wodę, mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Kiedy zacznie gęstnieć dodajemy ser, szczyptę gałki, sól, pieprz do smaku i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowanym sosem polewamy szparagi.



Życzę smacznego.