Dziś będą szparagi, ja osobiście lubię zielone i to nie tylko ze względu na to ze nie trzeba ich obierać ale są bardziej bogate w smaku niż białe.
Szparagi w sosie serowym
Składniki:
- 500 g szparagów zielonych
- 1 op. sera mozzarella żółtego tartego
- 100 ml śmietanka 30 %
- 100 ml woda
- łyżka mąki do zasmażki
- łyżka masła do zasmażki
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Szparagi myjemy, odcinamy lub odłamujemy twarde końce i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Robimy zasmażkę, dodajemy śmietankę i wodę, mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Kiedy zacznie gęstnieć dodajemy ser, szczyptę gałki, sól, pieprz do smaku i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowanym sosem polewamy szparagi.
Życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz