Niedługo skończy się sezon na grzyby więc warto je wykorzystać i zrobić prostą i szybką zupę grzybową.
Zupa grzybowa
Składniki:
- 500 g grzybów leśnych (ja dałam podgrzybki)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 200 ml śmietany 18%
- bulion ok.1,5 l
- 250 g makaronu świderki
- 1 łyżka natki zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Grzyby czyścimy, myjemy pod bierzącą wodą, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dusimy na maśle, dodajemy grzyby. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do miękości. Wlewamy śmietanę, dodajemy natkę pietruszki, przyprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jeszcze ok. 5-10 min. W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Makaron zalewamy przygotowaną zupą.
Życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz