Translate

wtorek, 29 października 2013

Śląska kopa

Mój ulubiony deser, który jest w tym wydaniu słodki i mocno alkoholowy. Dla tych którzy go znają nie trzeba nic więcej pisać a jak ktoś go nie zna to bardzo polecam.


Śląska kopa





Składniki:

- 400 g kokosanek
- 400-500 g mieszanych owoców z puszki
- 150 ml wódki 
- 100-150ml syropu z owoców
- 2 łyżki rodzynek
- 400 ml śmietana 30 %
- 2 op. śmietanfixu




Przygotowanie:

Rodzynki zalewamy 2 łyżkami wódki i odstawiamy. Kokosanki rozdrabniamy, zalewamy pozostałą wódką i syropem(ilość taka, aby powstała masa nie była rzadka). Masę kokosową wykładamy do pucharków, przykrywamy warstwą owoców, posypujemy namoczonymi rodzynkami. Ponownie układamy masę kokosową i owoce. 



Ubijamy śmietanę z śmietanfixem i dodajemy na wierzch deseru. Jeżeli mamy większe pucharki można przygotować kilka warstw lub układać na talerzu w kształcie kopy.






Życzę smacznego