Translate

niedziela, 20 października 2013

Karczek w sosie

Dziś miałbyć szybki obiad, ale że skończyłam wcześniej zajęcia w szkole plany się zmieniły. Był pyszny pieczony karczek w sosie.


Karczek w sosie




Składniki

- 1 kg karczku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 1/2 pora
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- majeranek
- papryka słodka
- olej




Przygotowanie:

Mięso myjemy, osuszamy nacieramy przyprawami, drobno posiekanym czosnkiem i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie karczek obsmażamy na oleju ze wszystkich stron do zrumienienia. Wlewamy szklankę wody, dodajemy pokrojoną cebulę. Przykrywamy i wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni celcjusza. Po około godzinie obracamy na drugą stronę, wrzucamy pozostałe warzywa pokrojone w talarki. Pieczemy jeszcze około pół godziny do miękkości mięsa. Po upieczeniu wyjmujemy mięso na talerz, część warzyw miksujemy, aby uzyskać gęsty sos, dodajemy natkę pietruszki. Mięso kroimy w plastry i wrzucamy do sosu. Chwilę dusimy, podajemy z kaszą lub ziemniakami.



Życzę smacznego.