Translate

sobota, 19 października 2013

Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym

Jeszcze nie zakończyłam sezonu grzybowego i dlatego dziś polędwiczka w sosie grzybowym. Tak przygotowania polędwiczka jest delikatna a grzyby dodatkowo podkreślają jaj wyśmienity smak.


Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym




Składniki:

- 1 poledwiczka wieprzowa
- 150 g grzybów leśnych
- mała cebula
- oliwa
- 200 ml śmietany 18%
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz





Przygotowanie:

Polędwiczkę myjemy, osuszamy i kroimy na paski. Podsmażamy na oliwie, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, oczyszczone, umyte i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby(małe można wrzucić w całości lub przecięte na pół). Chwilę podsmażamy, dodajemy sól, pieprz i dusimy około 15 minut. Dodajemy śmietanę, mieszamy i ponownie dusimy do zgęstnienia śmietany. Po 10 minutach wrzucamy natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy około 5 minut i podajemy z ziemniakami i sałatą.




Życzę smacznego.