Translate

czwartek, 24 października 2013

Krokiety z kapustą i grzybami

Dziś przepis na coś co uwielbiam robić a wiekszość lubi jeść.  Proste krokiety z kapustą i grzybami, póki jeszcze są świeże grzyby.


Krokiety z kapustą i grzybami





Składniki:

naleśniki
- 1 kg grzybów leśnych
- 2 kg kapusty kiszonej
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- olej
- jajko
- bułka tarta
- sól
- pieprz




Przygotowanie:

Grzyby czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki i myjemy. Gotujemy do miękości. Kapustę płuczemy, kroimy zalewamy zodą dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy do miękości. Pod koniec gotowania mieszamy kapustę z grzybami, gotujemy razem około 10 minut. Cebulę siekamy i dusimy na oleju, dodajemy ugotowaną, wystudzoną i odciśniętą kapustę z grzybami. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Farsz rozprowadzamy na przygotowanych naleśnikach i zwijamy. Każdy krokiet obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażymy na oleju. Krokiety najlepiej smakują z czerwonym barszczem.



Życzę smacznego.