Translate

środa, 23 października 2013

Grysikowe ciasto z mascarpone

Przepis na to ciasto znalazłam przypadkiem, szykowałam się na przyjazd teściowej i chciałm zrobić coś pysznego. Po pierwszym kęsie wiedziałam że był to strzał w dziesiątkę, wszyscy byli nim zachwyceni.


Grysikowe ciasto z mascarpone




Skladniki:

- 500 g serka mascarpone
- 500 g kaszy manny
- 4 jajka
- 320 g cukru
- 125 g masła
- 5 łyżek soku ze świeżej pomarańczy
- 1 proszek do pieczenia
- 70 g płatków migdałowych
- Amaretto




Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy, po wystudzeniu ucieramy z serkiem mascarpone i 200 g cukru. Dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając. Kaszę manne łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do kwadratowej formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzamy powierzchnię i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni. Pieczemy około 45 minut na środkowym poziomie. Resztę cukru gotujemy z 125 ml wody i sokiem  pomarańczowym. Pozostawiamy na ogniu na 2 minuty bez pokrywki. Wyjmujemy z piekarnika upieczone ciasto i polewamy gorącym syropem. Posypujemy wcześniej uprażonymi płatkami migdałowymi. Ciepła ciasto kroimy na kawałki. Na talerzyk wlewamy trochę Amaretto i moczymy ciasto. Na zimno jest również pyszne. 




Życzę smacznego.