Translate

czwartek, 26 listopada 2015

KONKURS Świąteczne przysmaki

Nadchodzą święta i wszyscy nie możemy się już doczekać tych wspaniałych potraw które znajdą się na stole. Dlatego postanowiłam zorganizować konkurs „Świąteczne potrawy”




Waszym zadaniem jest przysłanie przepisu na świąteczną potrawę która zawsze musi znaleźć się na waszym świątecznym stole, oczywiście mogą to być również ciasta, czyli wszystko, z czym kojarzą wam się święta. 

Konkurs będzie trwał od dnia 26 listopada do godziny 23:59 dnia 06 grudnia 2015roku.


Przepisy proszę wpisywać pod postem.
Jeżeli macie zdjęcie to prześlijcie na adres: kulinarnezycie@gmail.com z dopiskiem "Świąteczne potrawy"
Będzie mi miło jeśli polubicie mojego fanpaga na Facebooku


Do wygrania są trzy nagrody:

1. miejsce -  Tarka z pojemnikiem.



2. miejsce - Silikonowe łapki kuchenne



3. miejsce - foremki do pierników



Regulamin:

1.Organizatorem i fundatorem nagród jestem ja Izabela, autorka bloga Kulinarne Życie
2. Zwycięzcy konkursu zostaną ogłoszeni na blogu i fanpagu wciągu 3 dni po zakończeniu.
3. Zwycięzcy mają 7 dni na przesłanie swoich danych teleadresowych celu wysłania nagrody. Wysyłka możliwa jest tylko na terenie Rzeczpospolitej Polskiej. Nagrody będą wysłane po otrzymaniu od wszystkich osób danych.
4. Każdy może podać max. 3 przepisy, ale wygrać tylko raz. 
5. Przepisy i zdjęcia mają być waszego autorstwa, nie mogą być ściągane z blogów (nie dotyczy to waszych autorskich blogów. Można dodawać przepisy, które są już na waszych blogach.
6. Na fanpagu będę prezentować przesłane przez was zdjęcia.
7. Dodanie zgłoszenia oznacza akceptację regulaminu.




5 komentarzy:

  1. Bardzo fajny konkurs ! Na pewno zgłoszę więcej niż jedną propozycję :)

    Sernik z cynamonową kruszonką

    ciasto :
    250 g mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    80 g cukru
    100 g zimnego masła
    1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

    masa serowa :
    1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego (ja użyłam waniliowego z wiaderka)
    3/4 szkl cukru
    2 budynie waniliowe lub śmietankowe
    6 jajek
    100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    60 g miękkiego masła

    Przygotowanie :

    Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę sypkich składników oraz posiekane na mniejsze kawałki masło. Rozcieramy palcami do czasu aż powstanie kruszonka. Całość dzielimy na pół.

    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy jedną część kruszonki i lekko dociskamy.

    Przygotowujemy masę serową. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy ser i resztę składników całość krótko miksujemy. Masę serową ostrożnie wylewamy na wysypaną jedną część kruszonki, posypujemy drugą częścią ciasta.

    Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez 15 min. Zmniejszamy temperaturę do 150 st. C i pieczemy dalej przez 55 min.

    Sernik studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie wkładamy go na kilka godzin lub na noc do lodówki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam,
    chciałabym zgłosić przepis na pyszne ciasteczka "Makusie", które obok tradycyjnych pierniczków mogą wywołać wiele uśmiechu na twarzy :)

    Składniki:

    50 g miękkiego masła
    1 jajko
    2 łyżki maku
    1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
    1 szklanka mąki pszennej + 1 łyżka
    2-3 krople aromatu pomarańczowego

    Przygotowanie:

    Do miski przesiewamy mąkę pszenną. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy wszystko łyżką, aż do wstępnego połączenia składników. Po czym zagniatamy ciasto ręką na jednolitą masę, tworzymy z niej kulę.

    Z ciasta odrywamy małe kawałki, lepimy z nich kulki i lekko spłaszczamy.

    Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

    Wkładamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 18-20 minut (brzegi ciastek zaczynają się lekko rumienić).

    Wyciągamy i studzimy.

    Smacznego

    Zdjęcie za chwilę prześlę na maila :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie jak co rok królował będzie pyszny piernik, piernik ma nazwę „Od Basi” :D
    Chętnie załączyłabym zdjęcia, ale nigdy nie wpadłam na to żeby go sfotografować.
    Składniki:
    CIASTO:
    -10dkg drożdży
    -2/3 szklanki cukru
    - 2,5 szklanki mąki
    - 2 łyżeczki sody
    - szklanka oleju
    - 1 przyprawa do piernika
    - 7 zółtek
    - 1 szklanka miodu (ok. 200g)
    MASA BUDYNIOWA:
    - 0,5l mleka
    - 0,5 szklanki cukru
    - cukier waniliowy
    - 2 łyżki mąki tortowej/poznańskiej
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - kostka masła bez oleju
    - 1 zółtko
    POLEWA:
    - kostka margaryny Kasi
    - 1 szklanka cukru (3/4 szklanki)
    - 3 łyżki wody
    - 3 czubate łyżki kakao

    WYKONANIE:
    1. Robimy masę budyniową: ¾ szklanki mleka odlać, dodać żółtko i rozbełtać trzepaczką, dodać mąkę i mieszać. Resztę mleka ugotować z cukrem, kiedy będzie zaczynało się gotować dolać tamto i mieszać, kiedy raz „bulknie” wyłączamy. Czekamy aż dobrze ostygnie. Masło kroimy w kostkę, miksujemy. Dodajemy po łyżce budyniu do masła i miksujemy.
    2. Zabieramy się za ciasto:
    Drożdże rozpuszczamy z cukrem. Miksujemy: mąkę, sodę, olej, przyprawę do piernika, żółtka, miód, potem dokładamy drożdże z cukrem. Mieszamy.
    Ubijamy pianę z 7 białek po czym dodajemy do ciast delikatnie mieszając wszystko drewnianą łyżką do połączenia składników.

    Pieczemy 3 placki z wymieszanego ciasta. (mam piekarnik gazowy więc wstawiam placki na 150 stopni C i powoli sobie ona rośnie podczas pieczenia)
    3. Upieczone placki przekładamy na pierwszy (wybieramy ten który wyszedł nam najgrubszy) ½ masy budyniowej + powidło śliwkowe, przekładamy drugim plackiem, dajemy masę budyniową i przykładamy trzeci placek. Polewamy polewą czekoladową

    4. Robimy polewę:
    Pokroić margarynę w kostkę, dodać wodę, rozpuścić. Dodać cukier, mieszamy. Gotujemy aż zacznie gęstnieć, kiedy będzie ładnie połączona zdejmujemy z gazu. Cały czas sobie mieszamy na boku aż do uzyskania odpowiedniej gęstości – wtedy rozlewamy na placku. (Musi być bardzo gęsta)

    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  4. Święta... a więc makowe pyszności. Zapraszam na pysznego śmietankowego pieguska najeżonego jabłkami:

    Składniki:

    1/2 szklanki niebieskiego maku
    1/2 jabłka (średnie, soczyste)
    4 całe jajka klasy M
    1 czubata łyżka krupczatki
    2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka budyniu śmietankowego
    1/2 kostki masła
    2/3 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    opcjonalnie cukier puder do posypania

    Przygotowanie:

    Roztapiamy pół kostki masła i odstawiamy do ostygnięcia.

    Jajka miksujemy z cukrem i budyniem śmietankowym. Następnie dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz łyżkę krupczatki, cały czas miksujemy. Do naszej masy wsypujemy 1/2 szklanki niebieskiego maku, miksujemy. Na koniec dodajemy roztopione (przestudzone) masło, miksujemy jeszcze chwilę do połączenia składników.

    Ciasto wykładamy do posmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki.

    Jabłko kroimy na kosteczkę. Wciskamy kawałki jabłka w ciasto w dowolny sposób. Po czym ciasto wkładamy do piekarnika.

    Pieczemy w piekarniku na środkowej półce w temperaturze 175 stopni (góra-dół) przez 45-50 minut (do tzw. suchego patyczka).

    Smacznego

    Zdjęcie podeślę za chwilę mailem. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj,
    super nagrody do wygrania!!!
    Na moim świątecznym stole obowiązkowo musi pojawić się mój popisowy deser świąteczny - Krem piernikowy z marynowanymi w korzennych przyprawach suszonymi owocami. Ten deser nie tylko wspaniale wygląda ale i cudownie, świątecznie smakuje. Idealny na zakończenie uroczystego obiadu lub kolacji.
    Potrzebujemy:
    600 ml wody
    1 kora cynamonu
    5 goździków
    4 łyżki miodu
    1 laska wanilii
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    500 g mieszanych suszonych owoców (jabłka, gruszki, śliwki, morele, rodzynki, banany, żurawina)

    Krem piernikowy:
    2 łyżeczki żelatyny
    2 jajka
    2 łyżki miodu
    100 g pierników
    150 g śmietany kremówki

    600 ml wody zagotować z korą cynamonu, goździkami, miodem i laską wanilii. Zostawić na około 15 minut, aż napar naciągnie. Po tym czasie z naparu odsączyć na sicie przyprawy korzenne i laskę wanilii. Świąteczny napar ponownie zagotować i dodać do niego rozmieszaną w kilku łyżkach zimnej wody mąkę kukurydzianą. Ciągle mieszając ponownie zagotować i gotować jeszcze chwilkę. Suszone owoce lekko pokroić i dodać do zagęszczonego naparu. Odstawić, aż owoce zmiękną i nasiąkną przyprawami. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody i odstawić, aby napęczniała. Jajka ubić razem z miodem w garnku na parze, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać aż do jej rozpuszczenia. Masę jajeczną odstawić do przestygnięcia. Pierniki rozdrobnić w rozdrabniaczu blendera. Do przestudzonej masy jajecznej dodać zmielone pierniki i ubitą na sztywno śmietanę kremówkę. Krem przełożyć do kokilek lub foremek na muffinki i zostawić w lodówce na minimum 3 godziny do przestygnięcia. Na głęboki talerz lub do miseczki nałożyć marynowane suszone owoce, na owoce wyłożyć zimny mus piernikowy. Deser posypać odrobiną cynamonu zmiksowanego z brązowym cukrem lub rozdrobnionymi piernikami. Wspaniały świąteczny deser gotowy.

    Pozdrawiam
    Aneta

    OdpowiedzUsuń