Dzięki firmie Talk Marketing dostałam do przetestowania
Margarynę Kasię Ekstra Maślany Smak. Margaryna Kasia w Polsce jest obecna od
ponad 20 lat, a ponad rok temu pojawiła się Kasia Ekstra Maślany Smak. Ma ona
aż 79 % tłuszczu, dzięki czemu nadaje się nie tylko do pieczenia, ale również
do kremów. Kremy są aksamitne i nie powstają grudki. Zawiera witaminy A, D, E. Nie
zawiera izomerów trans, które wpływają na wzrost „ złego cholesterolu”. W
każdym przepisie gdzie występuje olej można zamienić go na Kasię wcześniej
rozpuszczoną. Z Kasię zawsze się upiecze czy jesteś amatorem czy zawodowcem.
Wraz z Kasią Ekstra Maślany Smak były przepisy, ja
zdecydowałam się na przygotowanie Ciasta pomarańczowo-imbirowego. I chociaż
mamy jeszcze jesień już nie mogę się doczekać zimy, i nadchodzących świąt a
ciasto to przybliża nas do nich jeszcze bardziej.
Ciasto pomarańczowo-imbirowe
Składniki:
- 1 kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak (250 g)
- 1,5 szklanki cukru pudru (230g)
- 1,5 szklanki mąki (250g)
- 15 g proszku do pieczenia
- 100 g kandyzowanego imbiru
- 4-5 pomarańczy
- 2 cytryny
- 4 jajka
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Imbir posiekaj. Pomarańcze obierz tak by usunąć białą skórkę
i pokrój na centymetrowe plastry. Z cytryn otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Miękką
Kasię Ekstra Maślany Smak utrzyj z cukrem pudrem, dodaj sól i otartą skórkę z
cytryn. Ciągle ucierając dodaj po kolei, jedno po drugim, jajka. Na koniec
dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, imbir i 3 łyżki soku z cytryn.
Wymieszaj. Ciasto wyłóż na dużą płaską blachę o wymiarach 30x35 cm wyłożoną
papierem do pieczenia. Na cieście rozłóż plasterki pomarańczy.
Wstaw do
nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz 25-30 minut. Ciasto wyjmij z pieca,
skrop pozostałym sokiem cytrynowym i posyp cukrem pudrem. Najlepsze jest
jeszcze ciepłe.
Życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz