Gdy mamy ochotę na coś słodkiego można zrobić szybie
placuszki, są pyszne i dzieci je pokochają.
Racuszki bananowo-jabłkowe
Składniki:
- 1 banan
- 1 jabłko
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej
- cukier puder
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier i miksujemy do
rozpuszczenia cukru. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na
przemiennie z mlekiem i dokładnie miksujemy tak żeby w cieście nie było grudek.
Jabłko obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach z bananem postępujemy
podobnie. Dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej,
wkładamy porcję i smażymy z obu stron. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Życzę smacznego.
super!
OdpowiedzUsuń