Pierwszy raz spróbowałam tej pasty w Warszawie i tak mi
posmakowała, że musiałam ją zrobić sama. Dzięki temu mam zapas na całą zimę, a
przy tylu słoikach zawsze można komuś sprezentować. Jest idealna do kanapek i mięs.
Pasta paprykowa
Składniki:
- 3 kg papryki
- 2 główki czosnku
- 1,5 szklanki oleju
- 2 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki chili
- 3 płaskie łyżeczki soli
- 3 słoiczki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka octu
- 1 op. bazylii
- 0,5 op. oregano
- 0,5 op. ziół prowansalskich
- 5 liści laurowych
Przygotowanie:
Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na
mniejsze kawałki. Czosnek obrać i zmielić w maszynce razem z papryką. Po
zmieleniu przekładamy do dużego garnka, dodajemy wszystkie pozostałe składniki
i dokładnie mieszamy. Całość gotujemy 20 minut, przekładamy do słoików i
odwracamy do góry dnem. Najlepiej zostawić słoiki na noc.
Życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz