Jesienny makaron z dynią i boczkiem, coś pysznego dla
każdego, można zrobić też wersję bez boczku.
Świderki z dynią
Składniki:
- 250 g makaronu świderki
- 300 g dyni (obranej)
- 1 mała cebula
- 100 g boczku w plasterkach
- 50 g parmezanu
- 330 ml śmietanki
18%
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie
Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na średnim ogniu. Dynię
kroimy na małe kawałki i dodajemy do miękkiej cebuli. Wlewamy śmietankę i
dusimy aż dynia będzie miękka. W międzyczasie gotujemy makaron i smażymy boczek
do chrupkości. Gdy dynia będzie miękka rozdrabniamy ją widelcem, jeżeli chcemy
żeby zostało kilka większych kawałków rozdrabniamy tylko część. Całość solimy i
pieprzymy, dodajemy ugotowany makaron i mieszamy. Boczek kroimy na mniejsze
kawałki i dodajemy 2/3 do makaronu oraz połowę parmezanu, całość mieszamy i
przekładamy na talerz. Na górę dajemy pozostały boczek i posypujemy parmezanem.
Życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz