Translate

sobota, 31 października 2015

Świderki z dynią

Jesienny makaron z dynią i boczkiem, coś pysznego dla każdego, można zrobić też wersję bez boczku.


Świderki z dynią




Składniki:

- 250 g makaronu świderki
- 300 g dyni (obranej)
- 1 mała cebula
- 100 g boczku w plasterkach
- 50 g parmezanu
- 330 ml śmietanki  18%
- sól
- pieprz
- olej




Przygotowanie

Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na średnim ogniu. Dynię kroimy na małe kawałki i dodajemy do miękkiej cebuli. Wlewamy śmietankę i dusimy aż dynia będzie miękka. W międzyczasie gotujemy makaron i smażymy boczek do chrupkości. Gdy dynia będzie miękka rozdrabniamy ją widelcem, jeżeli chcemy żeby zostało kilka większych kawałków rozdrabniamy tylko część. Całość solimy i pieprzymy, dodajemy ugotowany makaron i mieszamy. Boczek kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy 2/3 do makaronu oraz połowę parmezanu, całość mieszamy i przekładamy na talerz. Na górę dajemy pozostały boczek i posypujemy parmezanem.




Życzę smacznego.