Dziś torcik, który zrobiłam na urodzinki mojej córeczki
truskawkowo-śmietankowy, niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia przekrojonego,
ale myślę, że zdjęcie zjadanego pokazuje, że był pyszny.
Tort truskawkowo-śmietankowy z serkiem mascarpone
Tort truskawkowo-śmietankowy z serkiem mascarpone
Biszkopt
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki pszennej
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem, następnie
dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo wsypujemy,
cały czas powoli dokładnie mieszając. Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy
bułką tartą. Pieczemy w temp. 165 stopni C około 45-50 minut.
Krem truskawkowy
- 250 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
Truskawki miksujemy na gładką masę. Galaretkę rozpuszczamy w
200 ml gorącej wody, mieszamy z masą truskawkową i odstawiamy do wystygnięcia i
stężenia.
Krem śmietankowy
- 330 ml śmietanki 30 %
- 1 serek mascarpone
Śmietankę miksujemy na sztywno, powoli dodajemy serek
mascarpone cały czas miksując i odstawiamy.
Poncz – proporcja wg. uznania
- woda
- sok z cytryny
- cukier
Dodatkowo:
- 1 galaretka cytrynowa
- owoce (najlepiej gdyby jedne z nich były borówkami
amerykańskimi)
Ciasto po wystygnięciu odwracamy, góra będzie spodem a spód
górą. Przecinamy na trzy części. Dolną wkładamy do tortownicy i nasączamy
przygotowanym ponczem. Wykładamy na górę przygotowaną masę truskawkową.
Kładziemy środkową część biszkoptu, nasączamy i smarujemy przygotowanym kremem,
zostawiając część na boki tortu.
Kładziemy ostatnią część biszkoptu i delikatnie nasączamy. W między
czasie przygotowujemy galaretkę cytrynową w 400 ml wody.
Borówki układamy na około tortu i w dwóch liniach po środku,
bo po przecięciu środek będzie bokiem motyla. Pozostałe owoce układamy według
uznania i delikatnie wykładamy tężejącą galaretkę. Całość wstawiamy na noc do
lodówki.
Na następny dzień tort kroimy na pół wzdłuż ułożonych
borówek. Składamy do siebie drugą stroną a wszystkie boki smarujemy pozostałym
kremem. Na środku wyciskamy krem śmietankowy i dodajemy winogrono, jako główkę.
Życzę smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz