Translate

środa, 21 października 2015

Tort truskawkowo- śmietankowy z serkiem mascarpone

Dziś torcik, który zrobiłam na urodzinki mojej córeczki truskawkowo-śmietankowy, niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia przekrojonego, ale myślę, że zdjęcie zjadanego pokazuje, że był pyszny.


Tort truskawkowo-śmietankowy z serkiem mascarpone






Biszkopt

- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki pszennej

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem, następnie dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo wsypujemy, cały czas powoli dokładnie mieszając. Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Pieczemy w temp. 165 stopni C około 45-50 minut.

Krem truskawkowy

- 250 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa

Truskawki miksujemy na gładką masę. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, mieszamy z masą truskawkową i odstawiamy do wystygnięcia i stężenia.

Krem śmietankowy

- 330 ml śmietanki 30 %
- 1 serek mascarpone

Śmietankę miksujemy na sztywno, powoli dodajemy serek mascarpone cały czas miksując i odstawiamy.

Poncz – proporcja wg. uznania

- woda
- sok z cytryny
- cukier

Dodatkowo:

- 1 galaretka cytrynowa
- owoce (najlepiej gdyby jedne z nich były borówkami amerykańskimi)

Ciasto po wystygnięciu odwracamy, góra będzie spodem a spód górą. Przecinamy na trzy części. Dolną wkładamy do tortownicy i nasączamy przygotowanym ponczem. Wykładamy na górę przygotowaną masę truskawkową. Kładziemy środkową część biszkoptu, nasączamy i smarujemy przygotowanym kremem, zostawiając część na boki tortu.  Kładziemy ostatnią część biszkoptu i delikatnie nasączamy. W między czasie przygotowujemy galaretkę cytrynową w 400 ml wody.
Borówki układamy na około tortu i w dwóch liniach po środku, bo po przecięciu środek będzie bokiem motyla. Pozostałe owoce układamy według uznania i delikatnie wykładamy tężejącą galaretkę. Całość wstawiamy na noc do lodówki.
Na następny dzień tort kroimy na pół wzdłuż ułożonych borówek. Składamy do siebie drugą stroną a wszystkie boki smarujemy pozostałym kremem. Na środku wyciskamy krem śmietankowy i dodajemy winogrono, jako główkę.




Życzę smacznego