Translate

sobota, 3 października 2015

Tarta śliwkowa na kremie budyniowym

Sezon na śliwki jeszcze trwa więc trzeba to wykorzystać, u mnie dziś tarta ze śliwkami. Przepis na masę budyniową znalazłam w internecie.



Tarta śliwkowa na kremie budyniowy





Składniki na ciasto:

 - 100 g margaryny Kasi
- 150 g mąki
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany 18%
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia


Składniki na krem:

- 250 g mleka skondensowanego słodzonego
- 100 g kwaśnej śmietany
- 1 torebka budyniu waniliowego
- 4 jajka
- 12-14 śliwek


Przygotowanie:

Margarynę, cukier puder, mąkę, żółtko, śmietanę 18% i sól wyrabiamy dokładnie i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm lub układamy palcami w formie do tarty, (jeżeli nie jest silikonowa to musi być wysmarowana masłem i posypana bułką tartą), nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 200 stopni. Śliwki myjemy, kroimy na pół i układamy na dnie tarty.

Wszystkie składniki na krem miksujemy na gładką masę, wylewamy delikatnie na przygotowaną tarte. Pieczemy 30-40 stopni w temperaturze około 175 stopni.