Sezon na śliwki jeszcze trwa więc trzeba to wykorzystać, u mnie dziś tarta ze śliwkami. Przepis na masę budyniową znalazłam w internecie.
Tarta śliwkowa na kremie budyniowy
Składniki na ciasto:
- 150 g mąki
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany 18%
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 250 g mleka skondensowanego słodzonego
- 100 g kwaśnej śmietany
- 1 torebka budyniu waniliowego
- 4 jajka
- 12-14 śliwek
Przygotowanie:
Margarynę, cukier puder, mąkę, żółtko, śmietanę 18% i sól
wyrabiamy dokładnie i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto
rozwałkowujemy na grubość 5 mm lub układamy palcami w formie do tarty, (jeżeli
nie jest silikonowa to musi być wysmarowana masłem i posypana bułką tartą),
nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 200 stopni.
Śliwki myjemy, kroimy na pół i układamy na dnie tarty.
Wszystkie składniki na krem miksujemy na gładką masę,
wylewamy delikatnie na przygotowaną tarte. Pieczemy 30-40 stopni w temperaturze
około 175 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz