Translate

sobota, 30 marca 2013

Babka ucierana z ajerkoniakiem

 Przyszły święta więc czas na pieczenie ciast, oprócz mazurka na stołach w święta wielkanocne nie może zabraknąć babki. Znalazłam przepis na babkę w Poradniku domowym i postanowiłam wypróbować, efekt jest zachwycający.


Babka z ucierana z ajerkoniakiem





Składniki:

- 5 jajek
- szklanka cukru pudru
- 2 torebki cukru waniliowego
- szklanka oleju
- szklanka ajerkoniaku
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 torebka proszku do pieczenia
- masło i bułka tarta do formy




Przygotowanie:

Jajka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stale ucierając, powoli wlewać olej, a potem ajerkoniak. Połączyć obie mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszać z masą (ciasto powinno być płynne). Formę posmarować masłem i posypać bułką tartą. Napełnić ciastem, wstawić do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i piec godzinę w 175 stopniach. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zdjąć z baby formę. 
Ostudzone ciasto można udekorować lukrem, czekoladą lub posypać cukrem pudrem. 




Życzę smacznego.