Placuszki bananowe
Składniki:
- 1 banan
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 - 2 szklanek mleka
- 1 jajko
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- olej
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukry, proszek do pieczenia, szczyptę soli, wbijamy jajko, dodajemy mleko i wszystko razem dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, trochę gęstszej od tradycyjnego ciasta naleśnikowego. Banana obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Placki smażymy na patelni posmarowanej olejem z obu stron na złoty kolor.
Placuszki można posypać cukrem pudrem lub polać syropem klonowym.
Życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz