Chyba wszyscy uwielbiają sprawdzone od wielu pokoleń i podawane w każdym domu placki ziemniaczane. Stosuje się do nich różne dodatki, ja tym razem robiłam z boczkiem, wyszły pyszne więc chcę się podzielić tym przepisem również z wami.
Placki ziemniaczane z boczkiem
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki
- 100 g boczku
- 1-2 jajka
- sól (może być warzywko)
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Obrane i umyte ziemniaki trzemy na tarce jarzynowej (ja trę na drobnych oczkach a potem rozdrabniam blenderem). Odcedzamy nadmiar wody zostawiając osadzoną skrobię, dodajemy mąkę, drobno pokrojony boczek, posiekaną cebulę, przyprawy jajko i mieszamy wszystko dokładnie. Jeśli masa jest zbyt sucha można dodać kolejne jajko. Po wymieszaniu nakładamy na rozgrzany olej formując cienkie placki i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Najlepiej smakują gorące, u mnie znikają po zdjęciu z patelni.
Życzę smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz