Translate

wtorek, 12 marca 2013

Zupa pieczarkowa na serkach topionych

 Na dworze znowu zimno, więc na obiad trzeba zrobić coś rozgrzewającego. Ja zrobiłam zupę pieczarkową którą zawsze przygotowuję na serkach topionych zamiast śmietany, smak jest jeszcze lepszy następnego dnia.


Zupa pieczarkowa






Składniki:

- bulion drobiowy lub kawałek kurczaka (ja gotowałam na skrzydełkach)
- 500 g pieczarek
- 1 marchewka
- 1 pietruszka korzeń
- kawałek selera
- 3 serki topione
- makaron
- sól 
- pieprz
- natka pietruszki
- olej


Przygotowanie:

Kurczaka zalewamy zimną wodą, dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy do miękkości. Gdy kurczak jest miękki wyjmujemy go z zupy. Pieczarki obieramy lub myjemy ( w zależności od upodobania ), kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju i dodajemy do wywaru. Serki kroimy na mniejsze kawałki (szybciej się rozpuszczą), co jakiś czas mieszamy. Po całkowitym rozpuszczeniu doprawiamy solą i pieprzem(można doprawić również do smaku vegetą).
W osobnym garnku gotujemy odpowiednią ilość makaronu według przepisu na opakowaniu. 
Zupę podajemy z ugotowanym makaronem i posypujemy natką pietruszki.





Życzę smacznego.