Translate

wtorek, 5 czerwca 2018

Tarta z szparagami

Sezon niż szparagi jeszcze trwa więc proponuję szybką tartę z szparagami i serem  zottarella. Dzięki firmie Trnd i Zott miałam okazję spróbować serów wytwarzanych z mleka pochodzącego od krów karmionych paszą wolną od genetycznie modyfikowanych organizmów i pochodzących z Europy.




Składniki:

- 1 op. ciasta francuskiego
- 1 ser zotarella 125g
- 500 g szparagów zielonych
- 3 jajka 
- 2 łyżki śmietany 18 % 
- szczypiorek
- sól
- pieprz




Przygotowanie:

Szparagi myjemy, odłamujemy końcówki i gotujemy. Ciasto francuskie wykładamy w formie do tarty, boki ścinamy. Na wierzchu układamy ugotowane i przestudzone szparagi. Jajko roztrzepujemy z śmietaną, szczypiorkiem, solą i pieprzem. Całość zalewamy przygotowaną masą. Na wierzchu układamy pokrojoną w kostkę zottarellę i pieczemy w 200 stopniach ok. 20-30 minut. 







Życzę smacznego