Translate

poniedziałek, 30 listopada 2015

Placuszki karmelowe z sosem waniliowym

Placuszki na osłodę brzydkich dni które niedługo zamienią się w piękną białą zimę.




Placuszki karmelowe z sosem waniliowym


Składniki:

- 50 g czekolady karmelowej 
- 2 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 250 g jogurtu naturalnego
- 20 g proszku do pieczenia
- 60 ml mleka

Przygotowanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy mąkę, jogurt, proszek, mleko i dokładnie mieszamy rózgą. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Czekoladę trzemy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z masą. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z obu stron na średnim ogniu. Przed podaniem polewamy przygotowanym sosem waniliowym.




Sos waniliowy

Składniki:
- 1 laska wanilii
- 500 ml śmietany kremówki
- 0,5 łyżki masła

Przygotowanie:


Masło roztapiamy w garnku, dodajemy śmietankę, laskę wanilii rozcinamy wzdłuż, wyjmujemy nożem ziarenka i razem z laską wkładamy do śmietanki. Całość gotujemy na niewielkim ogniu do czasu redukcji. Podajemy z racuszkami.



Życzę smacznego