Ciasto, które wszyscy znają i kochają, tradycyjny murzynek
polany polewą czekoladową.
Składniki:
- 250 g margaryny
- 2 szklanki cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 0,5 szklanki mleka
- 4 łyżki kakao i 3 łyżeczki na polewę
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszki do pieczenia
- 100 g masła
- 3 łyżki wody
Przygotowanie:
W garnku roztapiamy margarynę, dodajemy 1,5 szklanki cukru,
cukier waniliowy, mleko i 4 łyżki kakao. Odstawiamy do ostygnięcia. Do letniej
masy dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Z
białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy z powstałą masą. Gotowe ciasto
wlewamy do dwóch form 14x25 lub jednej większej. Pieczemy przez około 45 minut
w 170 stopniach C.
Masło, pół szklanki cukru, 3 łyżeczki kakao i 3 łyżki wody
gotujemy, cały czas mieszając, zdejmujemy z ognia i polewamy murzynek.
Życzę smacznego.
Ciasto z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńMurzynek zawsze i o każdej porze :)
OdpowiedzUsuńŚliczny murzynek, bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
uwielbiam murzynka :) też kojarzy mi się z dzieciństwem :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje! Wpraszam się na kawałeczek :)
OdpowiedzUsuń