Translate

czwartek, 12 grudnia 2013

Murzynek

Ciasto, które wszyscy znają i kochają, tradycyjny murzynek polany polewą czekoladową.


Murzynek




Składniki:

- 250 g margaryny 
- 2 szklanki cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 0,5 szklanki mleka
- 4 łyżki kakao i 3 łyżeczki na polewę
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszki do pieczenia
- 100 g masła
- 3 łyżki wody




Przygotowanie:

W garnku roztapiamy margarynę, dodajemy 1,5 szklanki cukru, cukier waniliowy, mleko i 4 łyżki kakao. Odstawiamy do ostygnięcia. Do letniej masy dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Z białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy z powstałą masą. Gotowe ciasto wlewamy do dwóch form 14x25 lub jednej większej. Pieczemy przez około 45 minut w 170 stopniach C.
Masło, pół szklanki cukru, 3 łyżeczki kakao i 3 łyżki wody gotujemy, cały czas mieszając, zdejmujemy z ognia i polewamy murzynek. 




Życzę smacznego.