Pierniki świąteczne
Składniki:
- 100 g margaryny
- 150 g miodu
- 250 g mąki
- 1 op. przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki kakao
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- lukier lub barwniki spożywcze
Przygotowanie:
Masło, miód i przyprawę korzenną rozpuszczamy na ogniu i
chwilę podgrzewamy, odstawiamy do przestudzenia. Na stolnicę przesiewamy
wymieszaną mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy płynną masę i jajko,
zagniatamy na jednolite ciasto. Rozwałkowujemy na grubość około 1/2 cm i
foremkami wycinamy różne kształty.
Układamy pierniczki na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach C. Po wystudzeniu
dekorujemy w dowolne wzorki. Przekładamy do metalowego pojemnika do skruszenia.
Śliczne pierniki :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl