Translate

niedziela, 15 grudnia 2013

Pierniki świąteczne

Niedługo święta, więc nie może zabraknąć pierniczków. Pierniki można również powiesić na choince tylko trzeba pamiętać żeby zrobić dziurki przed pieczeniem.


Pierniki świąteczne





Składniki:

- 100 g margaryny
- 150 g  miodu
- 250 g mąki
- 1 op. przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki kakao
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- lukier lub barwniki spożywcze





Przygotowanie:

Masło, miód i przyprawę korzenną rozpuszczamy na ogniu i chwilę podgrzewamy, odstawiamy do przestudzenia. Na stolnicę przesiewamy wymieszaną mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy płynną masę i jajko, zagniatamy na jednolite ciasto. Rozwałkowujemy na grubość około 1/2 cm i foremkami wycinamy różne kształty. 



Układamy pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach C. Po wystudzeniu dekorujemy w dowolne wzorki. Przekładamy do metalowego pojemnika do skruszenia.



Życzę smacznego