Translate

niedziela, 8 grudnia 2013

Czulent

Czulent jest jednym z najbardziej znanych dań kuchni żydowskiej, podawany jest w szabat i przygotowany z koszernych produktów. U mnie z małą zmianą, fasola z puszki.


Czulent




Składniki:

- 1 kg wołowiny
- 2 puszki białej fasoli
- 50 dag ziemniaków
- 2 cebule
- 300 g pęczaku
- oliwa
- 4 ząbki czosnku
- łyżeczkę słodkiej papryki Tesco
- 1/2 łyżeczki tymianku 
- 1/2 łyżeczki kminku Tesco
- 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu Tesco
- szczypta imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- 3-4 szklanki bulionu wołowego
- sól
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie





Przygotowanie:


Mięso kroimy w kawałki (jak na gulasz), i obsmażamy na oliwie. Przekładamy obsmażone mięso do miski. Cebulę kroimy w piórka, szklimy i przekładamy do drugiej miski. 






W garnku, w którym smażyliśmy cebulę układamy na przemiennie warstwami trochę cebuli i lekko ją solimy. Następnie mięso, odcedzoną fasolę, opłukaną kaszę, pokrojone w plastry ziemniaki.




Ponownie układamy wszystkie składniki aż do wyczerpania, tak, by na wierzchu była kasza. W trakcie układania warstwy posypujemy posiekanym czosnkiem i oprószamy kminkiem,tymiankiem, pieprzem, papryką, imbirem, gałką muszkatołową, liściem laurowy i zielem angielskim. Powoli zalewamy wszystko gorącym bulionem, odczekując chwilę po wlaniu każdej porcji tak, aby zakrył całą potrawę. Stawiamy garnek na ogniu i podgrzewamy nie mieszając. Gdy płyn zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień, i dusimy szczelnie przykrytą potrawę 3-4 godziny na małym ogniu uzupełniamy, co jakiś czas płyn, jeśli istnieje taka potrzeba bez mieszania składników. Na koniec zawijamy garnek w jeden koc, przykrywamy drugim i zostawiamy na przynajmniej godzinę.  




Wszystkie składniki dobrze przygotowanego czulentu powinny być miękkie, tak by rozpływały się w ustach. Na końcu dokładnie wszystko mieszamy i podajemy z kiszonymi ogórkami.
Jeżeli po odwinięciu z koca zostanie trochę bulionu a wszystkie składniki będa miękkie, po wymieszaniu powstanie aksamitny sos który pasuje do kaszy a portawa nie będzie sucha.



Życzę smacznego.

1 komentarz:

  1. Nigdy nie jadłam. Wygląda bardzo smacznie :) Chętnie bym kiedyś spróbowała!

    Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku, dużo radości i mało smutków!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń