Przepis na to ciasto znalazłam tu, bardzo mi się spodobał i
postanowiłam wypróbować. Pierwszy raz mi się zdarzyło, że przy pieczeniu ciasta
miałam niespodzianki. Po zrobieniu masy na drugi dzień nie mogłam przygotować ciasta,
bo za późno wróciłam z pracy, więc zostawiłam masę na kolejną noc w lodówce. Gdy
następnego dnia zabrałam się za robienie ciasta, po ubiciu jajek otworzyłam nową
mąkę a w środku była niespodzianka – mąka miała lokatorów. Więc musiałam szybko
iść do sklepu po nową, już myślałam, że nic nie wyjdzie z ciasta po zostawieniu
ubitych białek na 20 minut, ale co się okazało, wyszło przepyszne ciasto i tak
szybko zniknęło, że dopiero przy ostatnim kawałku zrobiłam zdjęcia.
Ciasto Kokosowe z alkoholem
Składniki:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki pszennej
Masa kokosowo - alkoholowa
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki wódki
- 0,5 szklanki mleka
- 200 gram masła
Przygotowanie:
Wiórki kokosowe, kaszę manną, szklankę cukru, mleko, alkohol
- łączymy razem ze sobą, mieszamy i wstawiamy na noc do lodówki.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem, następnie
dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo wsypujemy,
cały czas powoli dokładnie mieszając.
Blachę kwadratową wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy
ciasto. Pieczemy je w temp. 165 stopni C około 45-50 minut
.
Do przygotowanej masy dodajemy masło i ucieramy mikserem.
Gotowy i ostudzony biszkopt dzielimy na dwie części. Na
jedną część wykładamy około 3/4 masy. Przykrywamy drugą warstwą i smarujemy
resztą masy. Górną warstwę posypujemy odrobinę kokosu.
Życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz