Translate

niedziela, 22 grudnia 2013

Sernik na zimno z mascarpone i żurawiną

Przed świętami lekki i delikatny sernik na zimno, nam bardzo zasmakował i zdecydowałam, że teraz serniki na zimno będę robiła z serkiem mascarpone.


Sernik na zimno z mascarpone i żurawiną




Składniki:

- 250 g serka mascarpone
- 330 ml śmietanki  30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 op. żetaltyny-fix deserowej
- 150 g herbatników kakaowych
- 150 g żurawiny suszonej


Przygotowanie:

Herbatniki układamy na dnie blachy. Śmietankę miksujemy do uzyskania bitej śmietany, dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Cały serek mascarpone przekładamy do bitej śmietany i miksujemy na jednolitą masę. Żelatynę przygotowujemy według opisu na opakowaniu i mieszamy z przygotowaną masą. Dodajemy żurawinę i delikatnie mieszamy. Całość wylewamy do przygotowanej formy i wkładamy do lodówki na około 3 godziny.
Górę sernika można zalać galaretką a żurawinę przed dodaniem do ciasta można namoczyć.



Życzę smacznego.

4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy pomysł na połączenie mascarpone i żurawiny. Wygląda wspaniale :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bosko :)
    Robiłam sernik na zimno z żurawiną, ale świeżą. Z suszoną też musiał być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie zrobiłam :) wyjmę jutro z lodówki na przyjazd gości, ciekawe jak wyjdzie. Ale to moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam, przepyszny, ale warto dodać na wierzch galaretkę :)

    OdpowiedzUsuń