Przed świętami lekki i delikatny sernik na zimno, nam bardzo
zasmakował i zdecydowałam, że teraz serniki na zimno będę robiła z serkiem
mascarpone.
Składniki:
- 250 g serka mascarpone
- 330 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 op. żetaltyny-fix deserowej
- 150 g herbatników kakaowych
- 150 g żurawiny suszonej
Przygotowanie:
Herbatniki układamy na dnie blachy. Śmietankę miksujemy do
uzyskania bitej śmietany, dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy.
Cały serek mascarpone przekładamy do bitej śmietany i miksujemy na jednolitą
masę. Żelatynę przygotowujemy według opisu na opakowaniu i mieszamy z
przygotowaną masą. Dodajemy żurawinę i delikatnie mieszamy. Całość wylewamy do
przygotowanej formy i wkładamy do lodówki na około 3 godziny.
Górę sernika można zalać galaretką a żurawinę przed dodaniem
do ciasta można namoczyć.
Życzę smacznego.
Bardzo ciekawy pomysł na połączenie mascarpone i żurawiny. Wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Wygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńRobiłam sernik na zimno z żurawiną, ale świeżą. Z suszoną też musiał być pyszny :)
Właśnie zrobiłam :) wyjmę jutro z lodówki na przyjazd gości, ciekawe jak wyjdzie. Ale to moje smaki :)
OdpowiedzUsuńPolecam, przepyszny, ale warto dodać na wierzch galaretkę :)
OdpowiedzUsuń