Otręby gryczane - opinia
Dzięki uprzejmości sklepu Smakoszyki.com.pl i portalowi
Uroda i zdrowie dostałam do przetestowania otręby gryczane, są one polecane osobom
z problemami żołądkowymi i gastrycznymi, dla diabetyków, jak i tym, którzy
dbają o oto, co jedzą. Produkt przeznaczony do bezpośredniego spożycia - jako
dodatek do musli, jogurtów, ciast, zup, mieszanek do pieczenia chleba. Gryka
jest wolna od tzw. chemii, ponieważ do jej uprawy nie stosuje się żadnych oprysków.
Jest naturalnie ekologiczna. Gryka
posiada bardzo duże ilości skrobi, tłuszcze roślinne, kwas jabłkowy i
cytrynowy, bogactwo witamin - B1, B2, PP i P, dużo soli mineralnych - łatwo
przyswajalne żelazo, jod, cynk, nikiel, fosfor, wapń, cynk, bor, kobalt, miedź.
Otręby są znakomitym, naturalnym źródłem błonnika oraz rutyny.
Otręby gryczane dostałam w idealnym momencie, zbliżały się
święta a co za tym idzie duże ilości jedzenia różnych potraw, które często
powodują wzdęcia, problemy trawienne. Więc zamiast wstępować do apteki po
odpowiednie tabletki kupiłam jogurt naturalny i codziennie dodawałam do niego
po dwie łyżeczki otrąb gryczanych. W piątkowy poświąteczny poranek zrobiłam omlet z
otrębami gryczanymi. Do czterech jajek dodałam dwie łyżki otrąb, 150 ml
serka homogenizowanego waniliowego, dokładnie ubiłam trzepaczką i usmażyłam na
patelni. Muszę przyznać, że dzięki takiej kuracji przez ostatni tydzień nigdy
nie czułam się tak dobrze podczas świątecznego obżarstwa. Zapomniałam, co to
wzdęcia i złe samopoczucie po takiej mieszance jedzeniowej. Mogę gorąco polecić
wszystkim, nie tylko tym, którzy mają problemy trawienne.
Też je testowałam i uważam, że są świetne :) Ja zrobiłam placuszki drożdżowe, ale widzę że z serkiem homogenizowanym też wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Witam, upiekłam chleb z otrębami gryczanymi, znakomity.
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowało, otręby gryczane są idealne do różnych dań :)
Usuń