Ruloniki z łososiem były idealną przekąską na sylwestra, ale
będą również wspaniałe na każdą inną imprezę.
Ruloniki z ciasta francuskiego z łososiem
Składniki:
- 1 op. ciasta francuskiego
- 150 g wędzonego łososia
- 250 g szpinaku
- 2 serki camembert
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- masło ok. 4 łyżek
- żółtko
Przygotowanie:
Szpinak myjemy, obsuszamy i smażymy na maśle, dodajemy
drobno pokrojony czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem. Całość smażymy do
wyparowania wody ze szpinaku. Rozsmarowujemy całość na rozwiniętym cieście francuskim.
Pokrojonego w paski łososia układamy naprzemiennie z serem camembert na całym
cieście.
Zwijamy całość w rulon i smarujemy żółtkiem. Kroimy na ok.1 cm kawałki i układamy na
papierze do pieczenie. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200
stopni C. i pieczemy około 15 minut do
zrumienienia. Są dobre za równo na ciepło jak i na zimno.
Zwijamy całość w rulon i smarujemy żółtkiem. Kroimy na ok.
Fajnie wygladaja... Musze sprobowac
OdpowiedzUsuńHit ostatniego Sylwestra, pyszne są :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Mniam,mniam, porywam jedna ;)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń