Translate

czwartek, 2 stycznia 2014

Ruloniki z ciasta francuskiego z łososiem

Ruloniki z łososiem były idealną przekąską na sylwestra, ale będą również wspaniałe na każdą inną imprezę.


Ruloniki z ciasta francuskiego z łososiem




Składniki:

- 1 op. ciasta francuskiego
- 150 g wędzonego łososia
- 250 g szpinaku
- 2 serki camembert
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- masło ok. 4 łyżek
- żółtko


Przygotowanie:



Szpinak myjemy, obsuszamy i smażymy na maśle, dodajemy drobno pokrojony czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem. Całość smażymy do wyparowania wody ze szpinaku. Rozsmarowujemy całość na rozwiniętym cieście francuskim. Pokrojonego w paski łososia układamy naprzemiennie z serem camembert na całym cieście. 




Zwijamy całość w rulon i smarujemy żółtkiem. Kroimy na ok. 1 cm kawałki i układamy na papierze do pieczenie. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni  C. i pieczemy około 15 minut do zrumienienia. Są dobre za równo na ciepło jak i na zimno.


Życzę smacznego