Translate

poniedziałek, 6 stycznia 2014

Kapusta zasmażana

Dziś mój ulubiony dodatek do drugiego dania który zawsze zamawiam w górach, tam kapusta zasmażana smakuje najlepiej.


 Kapusta zasmażana




Składniki:

- 500 g kapusty kiszonej
- 150 g boczku wędzonego
- 1 cebula
- olej
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz
- szczypta kminku
- jeden grzybek suszony
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- mąka





Przygotowanie:

Kapustę płuczemy, odciskamy z nadmiaru wody, kroimy i gotujemy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego, kminku i grzybka. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy, (jeżeli jest chudy możemy dodać nie wielką ilość oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i całość podsmażamy. Przekładamy do gotującej się kapusty baz tłuszczu. Na patelni po smażeniu robimy zasmażkę. Kiedy kapusta jest miękka dodajemy zasmażkę, wszystko mieszamy i dusimy aż zgęstnieje. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i natką pietruszki.



Życzę smacznego

3 komentarze:

  1. Nie miałam jeszcze okazji jeść takiej kapusty, ale wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię! A tak dawno nie jadłam... pycha!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń