Powoli zbliża się do nas zima, najlepsza na takie dni będzie
syta i rozgrzewająca zupa.
Zupa z chorizo, dynią i soczewicą
Składniki:
- 1 cebula
- 300 g chorizo
- 300 g dyni
- 1 puszka pomidorów (mogą być świeże)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- ½ selera
- mały por
- ząbek czosnku
- 1 papryka
- 1,5 l bulionu
- 1 szklanka soczewicy czerwonej
- sól
Przygotowanie:
Cebulą kroimy w kostkę i podsmażamy z pokrojonym czosnkiem
do zeszklenia cebuli. Marchew, pietruszkę i seler kroimy w kostkę dodajemy do
cebuli. Kroimy pora, dodajemy do zupy. Po ok. 10 minutach podajemy pokrojoną w kostkę dynię. Chorizo kroimy w plasterki lub mniejsze kawałki, dodajemy do warzyw i
całość zalewamy bulionem. Gotujemy, gdy warzywa będą na wpół miękkie dodajemy
pokrojoną paprykę, puszkę pomidorów i soczewicę. Doprawiamy solą, jeżeli
chorizo nie jest pikantne to dodatkowo pieprzymy. Gotujemy ok. 10 minut. Jeżeli
zupa jest za gęsta można dodać bulionu.
Życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz