Translate

czwartek, 26 listopada 2015

Zupa z chorizo, dynią i soczewicą

Powoli zbliża się do nas zima, najlepsza na takie dni będzie syta i rozgrzewająca zupa.




Zupa z chorizo, dynią i soczewicą


Składniki:

- 1 cebula
- 300 g chorizo
- 300 g dyni
- 1 puszka pomidorów (mogą być świeże)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- ½ selera
- mały por
- ząbek czosnku
- 1 papryka
- 1,5 l bulionu
- 1 szklanka soczewicy czerwonej
- sól





Przygotowanie:

Cebulą kroimy w kostkę i podsmażamy z pokrojonym czosnkiem do zeszklenia cebuli. Marchew, pietruszkę i seler kroimy w kostkę dodajemy do cebuli. Kroimy pora, dodajemy do zupy. Po ok. 10 minutach podajemy pokrojoną w kostkę dynię. Chorizo kroimy w plasterki lub mniejsze kawałki, dodajemy do warzyw i całość zalewamy bulionem. Gotujemy, gdy warzywa będą na wpół miękkie dodajemy pokrojoną paprykę, puszkę pomidorów i soczewicę. Doprawiamy solą, jeżeli chorizo nie jest pikantne to dodatkowo pieprzymy. Gotujemy ok. 10 minut. Jeżeli zupa jest za gęsta można dodać bulionu.





Życzę smacznego.