Translate

czwartek, 19 listopada 2015

Keks jabłkowy / z jabłkami

Jesień zawsze kojarzy nam się z jabłkami. Dlatego, jak co roku jabłecznik jest obowiązkowy. Tym razem w innej wersji z bakaliami keksowymi.




Keks jabłkowy


Składniki:

- 6 jabłek
- ¾ szklani cukru
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 100 g szklanki mieszanki keksowej





Przygotowanie:

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem, dodajemy mieszankę keksową i mieszamy. Odkładamy w chłodne miejsce na jedną godzinę. Po upływie czasu dodajemy jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przyprawę korzenną. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Przekładamy do kwadratowej formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy 40 minut. 



Moje wypieki. Wielki powrót 

  Życzę smacznego