Jesień zawsze kojarzy nam się z jabłkami. Dlatego, jak co
roku jabłecznik jest obowiązkowy. Tym razem w innej wersji z bakaliami
keksowymi.
Keks jabłkowy
Składniki:
- 6 jabłek
- ¾ szklani cukru
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 100 g szklanki mieszanki keksowej
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem,
dodajemy mieszankę keksową i mieszamy. Odkładamy w chłodne miejsce na jedną
godzinę. Po upływie czasu dodajemy jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia, przyprawę korzenną. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Przekładamy
do kwadratowej formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Wkładamy do
nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz