Translate

sobota, 28 września 2013

Zapiekany makaron z białym serem

Moje dzieciństwo przypomina mi czasy gdy półki w sklepach świeciły pustkami, dlatego nieraz przygotowywało się dania proste i szybkie a zarazem z dostępnych składników. W pamięci najbardziej zapadł mi mój ulubiony makaron z serem który przygotowywałą moja mama. Z siostrą zawsze walczyłyśmy o to by mieć jak najwięcej górnej zrumienionej warstwy która była najlepsza.


Zapiekany makaron z białym serem




Składniki:

- 350 g makaronu (najlepiej świderki)
- 500 g sera białego
- 200 ml śmietany 18%
- 2 żółtka
- 1 op. cukru waniliowego
- cukier
- sól
- masło
- bułka tarta




Przygotowanie:

Makaron gotujemy w posolonej wodzie według opisu na opakowaniu. Ser mieszamy ze śmietaną, cukrem waniliowym(jeżeli lubimy bardziej słodkie dosypujemy cukru). Do masy dodajemy żółtka i wszystko mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ugotowany i lekko przestudzony makaron mieszamy delikatnie z masą serową, przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy według uznania cukrem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy około 30 minut do zrumienienia.




Życzę smacznego.

Wpis do akcji: "Moje Smaki" http://muza.com.pl/product.php?id_product=1470