Na moim blogu zamierzam opisywać potrawy polskie i z różnych stron świata. Będą to przepisy stare sprawdzone jak i te które pierwszy raz będę przyrządzać.
Ostatnio dostałam od firmy Zielony Nurt w ramach współpracy do wypróbowania olej ze słonecznika. Firma zajmuje się w głównej mierze tłoczeniem oleju na zimno z
roślin oleistych i zielarskich zawierających Niezbędne Nienasycone Kwasy
Tłuszczowe (NNKT) omega 3 oraz omega 6 i 9. Oprócz tego w sprzedaży posiadają także pestki, nasiona i
zioła roślin leczniczych. Olej ze słonecznika który dostałam pozyskują z najwyższej jakości ziaren
słonecznika tłoczonych na zimno. Unikalna technologia zachowuje w pełni walory
smakowe oraz zdrowotne tego oleju. Muszę przyznać że gdy go dostałam myślałam że będzie w smaku taki sam jak inne olej słonecznikowe ale się bardzo myliłam. Po spróbowaniu go czyje się wyraźny smak ziaren słonecznika. Bardzo mi zasmakował i idealnie komponował się z sałatką. Mogę go z czystym sumieniem wszystkim polecić.
Sałatka z olejem ze słonecznika
Składniki:
- 100 g mieszanki sałat - 100 g sera żółtego edamski - 100 g wędzonej piersi z kurczaka - 1/2 papryki czerwonej - 1 pomidor - 3 łyżeczki kaparów - 2 łyżki pokrojonej cebulki ze szczypiorkiem
Ocet wlewamy do miseczki, dodajemy przyprawy, mieszamy aż rozpuści się sól, dodajemy olej ze słonecznika i mieszamy do uzyskania aksamitnej konsystencji. Pierś z kurczaka i ser żółty kroimy na 0,5 cm kostkę, przekładamy do miski. Paprykę kroimy w cienkie paski, pomidor w kawałki i przekładamy do miski, dodajemy pokrojony szczypiorek, kapary i mieszankę sałat. Wszystko zalewamy przygotowanym wcześniej sosem i dokładnie mieszamy. Można jeść tak podaną lub z pieczywem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz