Dawno nie jadłam gołąbków, a gdy zobaczyłam w sklepie wielką kapustę od razu o nich pomyślałam.
Gołąbki w sosie pomidorowym
Składniki:
- 1 duża biała kapusta
- 1 kg mięsa mielonego (może być wieprzowo-wołowe)
- 2 torebki ryżu
- 1 duża cebula
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 100 ml koncentratu pomidorowego Pudliszki
- 500 ml przecieru pomidorowego Pudliszki
- 200 ml śmietany 18 %
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie:
Ryż gotujemy w posolonej wodzie około10 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Kapustę myjemy, wycinamy głąb, wkładamy do dużego garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy. Do mięsa dodajemy ostudzony ryż, cebulę, pietruszkę, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Z kapusty zdejmujemy po jednym liściu, odcinamy zgrubienia, nakładamy na niego farsz i zwijamy tak jak krokieta. W na dnie dużego garnka układamy część pozostałych liści, wkładamy wszystkie gołąbki i przykrywamy pozostałymi liśćmi. Calość zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu do miękkości kapusty. Gdy kapusta będzie mięka wyjmujemy na talerz, do bulionu dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy i śmietanę. Msało roztapiamy na patelni, dodajemy mąkę, wszystko raem smażymy cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej masy i lekkiego przyrumienia. Dodajemy kilka łyżek sosu, mieszamy i całość wlewamy do sosu. Gołąbki wkładamy do sosu i dusimy jeszcze kilka minut.
Życzę smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz