Pani Walewska czyli Pychotka
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200 g masła lub margaryny
- 6 żółtek
Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy. Powstałe ciasto dzielimy na pół i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Składniki na bezę:
- 8 białek
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo małymi partiami cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie wszystko mieszamy.
Ponadto:
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g)
- 150 g płatków migdałowych
Formę o wymiarach 25 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Jedną część ciasta wykładamy na spód, rozwałkowujemy i wyrównujemy. Smarujemy połową dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wykładamy połowę masy bezowej, którą posypujemy połową płatków migdałowych. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez
około 40 minut. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Jeżeli placki będziemy piec osobno to drugą masę bezową najlepiej przygotować przed upieczeniem.
Masa kremowa:
- 500 ml mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 200 g masła
- kilka kropel aromatu migdałowego
Połowę mleka gotujemy z cukrami. Drugą miksujemy z
żółtkami i mąką (jak na budyń), dodajemy do gotującego się mleka i zagotowujemy.
Ostudzimy przykrywając folią spożywczą.
Miękkie masło ucieramy na puch (można mikserem), stopniowo
dodajemy ostudzony budyń, cały czas ucieramy. Dodajemy aromat migdałowy i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Gotowe, ostudzone placki przekładamy masą kremową. Schłodzić
przez minimum 3 godziny w lodówce, najlepiej pozostawić na noc.
Życzę smacznego.
Prawdziwa pychotka, bardzo apetycznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto odkąd przygotawałam je po raz pierwszy :) już nie mogę się doczekać aż znowu je upiekę ;)
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie!
OdpowiedzUsuńMogę dostać jeden kawałek??? Wyglada super...
OdpowiedzUsuńTo ciasto w 100% zasługuje na nazwę "Pychotka". :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńSmaczne i niebanalne. Robiłam już dwukrotnie i faktycznie wszystkim smakowało :)
OdpowiedzUsuń