Translate

czwartek, 19 września 2013

Pani Walewska czyli Pychotka

Ostatnio postanowiłam zrobić ciasto o którym już bardzo długo myślałam. Po obejrzeniu kilku przepisów zdecydowałam się na ten przepis z małymi zmianami. Ciasto jest Bardzo dobre i delikatne, na pewno zasmakuje każdemu. 


Pani Walewska czyli Pychotka




Składniki na ciasto:

- 500 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200 g masła lub margaryny
- 6 żółtek

Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy. Powstałe ciasto dzielimy na pół i wkładamy do lodówki na pół godziny.

Składniki na bezę:

- 8 białek
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo małymi partiami cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie wszystko mieszamy.

Ponadto:

- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g)
- 150 g płatków migdałowych




Formę o wymiarach 25 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wykładamy na spód, rozwałkowujemy i wyrównujemy. Smarujemy połową dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wykładamy połowę masy bezowej, którą posypujemy połową płatków migdałowych. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Jeżeli placki będziemy piec osobno to drugą masę bezową najlepiej przygotować przed upieczeniem.




Masa kremowa:

- 500 ml mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 200 g masła
- kilka kropel aromatu migdałowego

Połowę mleka gotujemy z cukrami. Drugą miksujemy z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodajemy do gotującego się mleka i zagotowujemy. Ostudzimy przykrywając folią spożywczą.

Miękkie masło ucieramy na puch (można mikserem), stopniowo dodajemy ostudzony budyń, cały czas ucieramy. Dodajemy aromat migdałowy i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Gotowe, ostudzone placki przekładamy masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce, najlepiej pozostawić na noc.




Życzę smacznego.