Translate

poniedziałek, 9 września 2013

Imprezowy chrupiący kurczak

Kurczaka można przygotować na wiele sposobów, nadaje się wspaniale jako przekąska na imprezie podawana z sosem meksykańskim. A gdy nie chce nam się jechać do KFC możemy podobne przygotować sami.


Imprezowy chrupiący kurczak




Składniki:

- 500 g skrzydełek
- pierś z kurczaka
- ok. 300 g mąki
- przyprawa do kurczaka
- papryka ostra
- pieprz cayenne
- sól
- pieprz
- Party Dip meksykański Prymat
- 5-6 łyżek ketchupu
- olej do smażenia




Przygotowanie:

Skrzydełka myjemy, odcinamy końcówkę, pozostały kawałek dzielimy przy stawie na pół aby były dwa kawałki. Pierś myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawę do kurczaka, paprykę ostrą i pieprz cayenne(ilości według uznania) wsypujemy do miski, dodajemy kurczaka i dokładnie mieszamy. Zalewamy zimną wodą aby mięso było zakryte i odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i pieprz. Kurczaka wyjmujemy po kawałku z wody i maczamy w mące.  O panierowanego kurczaka smażymy na głębokim oleju w ok 180 stopni. Dip przyrządzamy według opisu na opakowaniu, odkładamy do lodówki. Po usmażeniu kurczaka podajemy z przygotowanym dipem meksykańskim.



Życzę smacznego.