Translate

wtorek, 24 września 2013

Tarta z porem i boczkiem

Uwielbiam tarty ze słodkim nadzieniem i warzywnym, przeważnie robię na kruchym spodzie tym razem zrobiłam na francuskim.


Tarta z porem i boczkiem




- 1 op. ciasta francuskiego
- 2 pory
- 150 g wędzonego boczku
- 2 jajka
- 3 łyżki śmietany 18%
- tymianek
- sól
- pieprz
- oliwa
- masło




Przygotowanie:

Boczek kroimy w małe plasterki i smażymy na oliwie. Por myjemy, kroimy w plasterki ok. 0,5 cm i dusimy na maśle. Boczek i por odstawiemy do ostudzenia. Formę na tartę smarujemy masłem, wkładamy do środka rozwałkowane ciasto francuskie, nadmiar obcinamy. Jajka ubijamy trzepaczką, dodajemy śmietanę i przyprawy dokładnie mieszamy. Przygotowany wcześniej boczek i por przekładamy do masy jajecznej i całość wylewamy na przygotowane ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 20-30 minut do ścięcia masy.





Życzę smacznego.