Translate

sobota, 4 lutego 2017

Zapiekany filet z kurczaka z pieczarkami i serem

Pierś z kurczaka, pieczarki i ser to jak dla mnie idealne połączenie. Dlatego dziś szybki obiad z tych trzech głównych składników.




Składniki:

- 2 piersi z kurczaka
- 300 g pieczarek
- 150 g żółtego sera ( u mnie była gouda)
- jajko
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
- majeranek
- słodka papryka
- olej




Przygotowanie:

Pieczarki myjemy lub obieramy, kroimy w kostkę i na niewielkiej ilości oleju podsmażamy do odparowania wody. Piersi z kurczaka rozcinamy wzdłuż na pół. Rozbijamy lekko tłuczkiem, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Tak przygotowane kotlety zanurzamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Przekładamy na rozgrzaną patelnie z olejem. Smażymy z obu stron. Układamy w naczyniu żaroodpornym, nakładamy na wierzch pieczarki i żółty ser starty na grubych oczkach, wierzch posypujemy delikatnie papryką. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy pod grillem do rozpuszczenia sera.









Życzę smacznego.