Ostatnio w pracy rozmawialiśmy o leniwych, naszła mnie taka wielka na nie ochota że musiałam zrobić. Gdy pierwszy raz zrobiłam według tego przepisu, tak je polubiliśmy że już nie zmieniam.
Puszyste leniwe pierogi
Składniki:
- 500 g sera białego
- 200-250 g mąki
- 2 łyżki masła
- 3 jajka
- masło i bułka tarta do polania
- cukier do posypania
- sól
Przygotowanie:
Ser mielimy w maszynce. Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy w misce wbijając po jednym żółtku i stale ucierając dodajemy ser. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy na przemian z mąką do utartego sera. Całość lekko solimy i przekładamy na oprószoną mąką stolnicę. Masę dzielimy na części i toczymy wałek o średnicy ok. 2,5 cm. Spłaszczamy nożem a następnie kroimy ukośnie. Zagotowujemy wodę z solą i przekładamy przygotowane pierogi. Po wypłynięciu sprawdzamy jednego czy jest gotowy, wyjmujemy łyżką cedzakową na sito i odcedzamy. Masło topimy na patelni, dodajemy bułkę tartą, po zarumienieniu polewamy pierogi i posypujemy cukrem według uznania.
Życzę smacznego
Ale bym zjadla, wyglądają przepysznie...
OdpowiedzUsuńTeż takie robię. Szybki obiadek a jakże smaczny.
OdpowiedzUsuń