Translate

środa, 28 sierpnia 2013

Lasagne bolognese

Myślę że przy tej potrawie nie muszę nic mówić, wszyscy ją znają i lubią nie tylko z mięsem ale również w wersjach wegetariańskich.


Lasagne bolognese




Składniki:

- 13 płatów makaronu lasagne
- 600 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 puszka pokrojonych pomidorów
- sos beszamelowy Winiary
- 300 ml mleka
- 250 g tartego sera mozzarella 
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 op. fix spaghetti bolognese
- sól
- pieprz
- oregano
- oliwa
- masło 


Przygotowanie:

Na patelni szklimy na łyżce oliwy posiekaną w kostkę cebulę, dodajemy drobno posiekany czosnek, dodajemy mięso i wszystko razem smażymy aż mięso przestanie być różowe. Dodajemy fix, przyprawy, wszystko chwilę smażymy i dodajemy pomidory, mieszamy i dusimy ok. 10 minut. Gotujemy wodę, solimy, wlewamy 2 łyżki oliwy i gotujemy płaty makaronu przez 2 minuty ( ja wrzucałam po dwa płaty żeby się nie posklejały). Ugotowany makaron wyjmujemy na talerz i kładziemy obok siebie żeby się nie posklejały.
Sos beszamelowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. 



Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie układamy płaty makaronu, mięso, posypujemy serem, smarujemy sosem beszamelowym. Na sos kładziemy ponownie makaron, mięso, ser i sos, jeszcze raz wykonujemy tą samą kolejność. Na ostatnią warstwę sosu kładziemy makaron, smarujemy pozostałym sosem beszamelowym i posypujemy serem. Całość wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy ok. 30 minut.




Życzę smacznego. 

1 komentarz:

  1. Ależ narobiłaś mi smaka, dobrze że mój mąż tego nie widzi, bo by się zaślinił

    OdpowiedzUsuń