Mamy sezon na fasolkę szparagową, którą chyba każdy lubi. Najczęściej podawana jest z bułką tartą, ja bardzo lubię fasolkę w upały na zimno, jest rewelacyjna.
Fasolka szparagowa na zimno
Składniki:
- 500 g fasolki szparagowej
- 1/2 pęczka cebulki ze szczypiorkiem
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- ząbek czosnku
- 2 łyżki octu balsamicznego z modeny
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Fasolkę szparagową myjemy, obcinamy końcówki i gotujemy w posolonej wodzie do miękkości. Po ugotowani odcedzamy i odstawiamy do stygnięcia. Do salaterki wlewamy 2 łyżki octu balsamicznego, dodajemy szczyptę soli i trochę pieprzu, mieszamy i dodajemy 3 łyżki oliwy. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy drobno pokrojoną cebulkę z czosnkiem i posiekaną natkę pietruszki, wszystko mieszamy. Łączymy z chłodną fasolką, mieszamy i odkładamy do lodówki na około 3-4 godziny. Podajemy jako dodatek do mięsa, również wyśmienicie smakuje do dań z grilla.
Życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz