Translate

wtorek, 13 sierpnia 2013

Treściwa zupa koperkowa z pulpetami

Chciałam zrobić pulpety w sosie koperkowym ale w ostatnim momencie zmieniłam zdanie i zrobiłam zupę koperkową z pulpecikami, a że makaron był drobny to zalałam mniejszą ilością zupy i wyszło idealne połączenie.


Treściwa zupa koperkowa z pulpetami




Składniki:

- 500 g łopatki
- 250 g makaronu
- pęczek koperku
- 100 ml śmietany
- jajko
- łyżka natki pietruszki
- bułka tarta
- ząbek czosnku
- olej
- bulion


Przygotowanie:



Mięso myjemy, mielimy w maszynce (można też kupić gotowe) dodajemy jajko, posiekaną natkę pietruszki, pokrojony czosnek i bułkę tartą w ilości ok. 2-3 łyżek.




Całość dokładnie mieszamy i formujemy pulpety tej samej wielkości, podsmażamy na patelni z obu stron. 




Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem tak by wszystkie pulpety były zakryte i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut. Dodajemy posiekany koperek i śmietanę, dusimy jeszcze ok. 10-15 minut. 
Makaron gotujemy według przepisu z opakowania, po odcedzeniu przekładamy do talerzy i zalewamy zupą wraz z pulpetami.




Życzę smacznego