Dziś ciasto które gości w moim domu od dziecka, zawsze było robione z owocami i galaretką a ja dodałam jeszcze masę budyniową.
Tarta z letnimi owocami
Składniki:
- 1/4 margaryny Kasi
- 1/2 szklani cukru
- 2 jajka
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki
- 3 łyżki gorącej wody
- 1 galaretka agrestowa
- budyń waniliowy z cukrem
- 1,5 szklanki mleka
- 3/4 szklanki schłodzonej kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- brzoskwinia
- jeżyny
- truskawki
- czerwona porzeczka
Przygotowanie:
Margarynę z cukrem siekamy nożem w misce do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy jajka, proszek do pieczenia, zasypujemy mąką, wlewamy gorącą wodę i miksujemy ok. 5 minut. Masę przelewamy do formy z tarty o wypukłym dnie, wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 20 min.
Po upieczeniu odstawiamy do lekkiego wystygnięcia i obracamy do góry dnem na talerz.
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody i odstawiamy do ostygnięcia.
Budyń mieszamy z 1/2 szklanki mleka a pozostałe mleko gotujemy. Po zagotowaniu mleka wlewamy budyń i mieszamy na małym ogniu aż zgęstnieje, odstawiamy do ostudzenia. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, delikatnie mieszamy z budyniem, wykładamy na ciasto i odkładamy do lodówki na 30 minut. Owoce układamy w dowolny sposób na budyniu.
Zalewamy gęstniejącą galaretką. Całe ciasto schładzamy w lodówce około 3-4 godziny.
Życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz