Translate

wtorek, 20 sierpnia 2013

Szwajcarski tatar

Tatar podawany jest w wielu krajach, każdy lubi z innymi dodatkami, ale najważniejsze żeby wszystko było drobno posiekane. Ja dziś proponuję szwajcarski tatar, bardzo różni się w smaku od naszego tradycyjnego ale jest wart spróbowania.


Szwajcarski tatar




Składniki:

- 500 g polędwicy wołowej
- 2 łyżki kaparów
- 1 średnia cebula
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 6-8 korniszonów

Sos:

- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- kilka kropli tabasco
- kilka kropel sosu worcester
- 1 łyżka koniaku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 2 żółtka
- sól
- pieprz


Przygotowanie:



Polędwice mielimy w maszynce. Kapary, natkę pietruszki, cebulę i korniszony bardzo drobno siekamy. 



Do miski wlewamy musztardę, majonez i ketchup, mieszamy, dodajemy żółtko, tabasco i sos worcester, ponownie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy pozostałe składniki, koniak, sok z cytryny i olej rzepakowy. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Mięso przekładamy małymi porcjami do sosu jednocześnie dokładnie mieszając. Na koniec dodajemy poszatkowane warzywa i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Podajemy z tostami.



Życzę smacznego.