Składniki:
- 250 g margaryny Kasi
- 200 g cukru
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 jajka
- 350 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 75 ml mleka
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżeczki kakao
- cukier puder
- cukier puder
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem
i cukrem waniliowym, dodajemy stopniowo po 1 jajku, cały czas ucierając. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i solą oraz mleko.
Mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kawę, do drugiej
kakao a trzecią pozostawiamy jasną. Ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 6x30 cm. wyłożonej papierem do pieczenia alub posmarowanej masłem. Najpierw
część z kawą, potem z kakao a na wierzch
część jasną. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku ok 50 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Pysznie wygląda mozaika przypomina mi góry;)
OdpowiedzUsuńJednym z pierwszych moich wypiekow byla taka podobna babka, mam do niej sentyment:)
OdpowiedzUsuń