Translate

piątek, 25 października 2013

Jajka po hiszpańsku

Zastanawiacie się często co zrobić na weekendowe śniadanie gdy można sobie dłużej pospać, nigdzie się nam nie spieszy. Mam idealną propozycję, zdrową i pożywną dla tych którzy lubią warzywa i jajka a dla wegetarian może być opcja bez kiełbasy.


Jajka po hiszpańsku





Składniki:

- 100 g cienkiej kiełbasy
- 200 g fasolki szparagowej(mrożonej)
- 2 żółte papryki lub jedna żółta i jedna czerwona
- 2 pomidory
- cebula
- 1 ząbek czosnku
- szczypiorek z cebulką
- 4 jajka
- oliwa
- masło
- sól
- pieprz



Przygotowanie:

Kiełbasę kroimy na plasterki, podsmażamy na oliwie, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i smażymy chwilę. W między czasie na drugiej patelni podsmażamy na maśle fasolkę szparagową. Dodajemy do kiełbasy pokrojoną w paski paprykę i pokrojony drobno czosnek. Smażymy wszystko około 5 minut. Dodajemy obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory i podsmażoną fasolkę, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy jeszcze chwilę. W warzywach robimy wgłębienie i wbijamy jajka. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i posypujemy pieprzem. Przykrywamy patelnią i dusimy na małym ogniu do ścięcia białek.




Życzę smacznego