Translate

poniedziałek, 14 października 2013

Sos grzybowy

Pyszny sos grzybowy, który jest wspaniałym dodatkiem do mięs i nie tylko.


Sos grzybowy




Składniki:

- 150 g grzybów leśnych
- mała cebula
- 1 łyżka masła
- 1 lyżka oliwy
- 200 ml śmietany 18%
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz




Przygotowanie:

Cebulę drobno kroimy, szklimy na maśle z oliwą. Dodajemy oczyszczone, umyte i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby(małe można wrzucić w całości lub przecięte na pół). Chwilę podsmażamy, dodajemy sól, pieprz i dusimy około 15 minut. Dodajemy śmietanę, mieszamy i ponownie dusimy do zgęstnienia śmietany. Po 10 minutach wrzucamy natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy około 5 minut i podajemy np jako dodatek do mięsa.




Życzę smacznego