Dostałam od firmy Elovena do przetestowania nowy produkt, wprowadzany na nasz rynek. Jest to makaron wytwarzany w 100% z przemiału najwyższej jakości pszenicy twardej Amber Durum. Po ugotowaniu nie skleja się, zachowuje kształt i sprężystość. Mogę go z czystym sumieniem polecić i sama już wiem że na pewno będzie gościł na moim stole.
Piórka z krewetkami i cukinią
Składniki:
- 250 g makaronu piórka Elovena
- 200 g krewetek
- 2 małe cukinie
- 250 ml śmietany 18%
- mały kieliszek koniaku
- szafran
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krewetki podsmażamy na oliwie i połowie masła, przyprawiamy solą i pieprzem. Wyjmujemy na talerz. Cukinię myjemy, wydrążamy środek z pestkami a pozostałość kroimy na talarki i wrzucamy na patelnie na której smażyły się krewetki. Przyprawiamy solą i pieprzem, gdy cukinia będzie al dente wyjmujemy i dokładamy do krewetek. Na patelnie ze smażenia wlewamy koniak i odparowujemy. Wlewamy śmietanę, dodajemy szafran dokładnie mieszamy. Gotujemy na średnim ogniu około 5 min. W między czasie przygotowujemy makaron według opisu na opakowaniu. Do śmietany dodajemy krewetki z cukinią, natkę pietruszki i chwilę dusimy na małym ogniu. Dodajemy ugotowany makaron, całość mieszamy i po ok. 2 minutach podajemy.
Życzę smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz